Voorschotfactuur

Onderstaand stappenplan kan je volgen om een voorschot factuur op te maken en vervolgens te verrekenen met de eind factuur.

1: Je offerte wordt goedgekeurd.

• Ga naar de goedgekeurde offerte en klik op de grote groene knop “Volgende Stap”.

• Selecteer: Factuur (LET OP: dit wordt je eind factuur) De volledige inhoud van je offerte wordt mee overgenomen. Hier gaan we op het einde je voorschot bedragen van aftrekken.

• Voeg een hoofding toe door op de 3 puntjes te klikken, klik op “Hoofding”.

• Vul de hoofding in: "Saldo factuur".

2: Het maken van een Voorschot factuur

• Ga naar de klanten fiche

• klik rechtsboven op de groene knop "+ Document"

• Selecteer het type document: "Factuur" en druk op "Volgende".

• "Voltooien"

• Nu wordt er een nieuwe lege factuur geopend.

• Voeg een hoofding toe: door op de 3 puntjes te klikken, klik op "Hoofding"

• Vul de hoofding in: "Voorschot factuur naar offerte" (VUL OFFERTE NUMMER IN)

• Voeg nu een artikel toe -> "+ Artikel": begin te typen bij "Beschrijving kiezen":
    Bijvoorbeeld
    - "Voorschot te betalen voor uitvoering van de werken."
    - Vul het bedrag in.
    - Bevestig door op het groene vinkje te klikken.

TIP: onder label kan ook aangeven dat het om een voorschot factuur gaat door het volgende in te geven: Voorschot factuur – offerte nr...

• Ga links naar de instellingen van je document en klik op label.

• Vul de gewenste gegevens in en bewaar door op het groene vinkje te klikken.

Schermafbeelding 2023-07-17 om 11.01.09

Hierdoor zal in je overzicht op je klanten fiche zichtbaar zijn dat het om een voorschotfactuur gaat.

Schermafbeelding 2023-07-17 om 11.03.38

3: Voorschot factuur aftrekken van je eindfactuur

• Ga naar het eindfactuur dat je gemaakt hebt in stap 1.

• Hier staat het volledige overzicht zoals op de offerte.

• Voeg een artikel toe -> "+ Artikel": begin te typen bij "Beschrijving kiezen":
    Bijvoorbeeld "Voorschot reeds betaald voor de uitvoering van de werken"
    (FACTUUR NR van voorschotfactuur)

• Zet een minteken (-) voor de "1" bij aantal (hierdoor gaat het bedrag in min komen te staan)

• Vul het bedrag dat betaald werd van het voorschot factuur bij "Stukprijs".

Indien je dit zonder btw wenst, dien je het btw-tarief voor deze lijn op "Geen btw" te zetten. Bevestig door op het groene vinkje te klikken.

Je kunt de eindfactuur die je hebt gemaakt onmiddellijk naar je klant sturen.